Trajna šminka - šta sve treba da znate

Najsavremeniji trend u šminkanju danas je permanentna ili trajna šminka. To je posebna metoda šminkanja kojom se ručno ili uz pomoć posebnih iglica nanosi specijalna vrsta pigmenta, odnosno boje. Ovaj pigment se ubrizgava u površinski sloj kože, ne previše duboko, što ovaj vid šminke čini privremenom ali ipak trajnijom solucijom u odnosu na svakodnevnu "jednokratnu" šminku. Ovo je specifičan kozmetički tretman kojim se, pored ulepšavanja, koriguju nedostaci na koži lica. Pigmenti koji se koriste u našem salonu su organski, ne izazivaju alergije i potpuno su neškodljivi za ljudsko zdravlje.


Najzastupljenija je trajna sminka usana, ili takozvani permanent usana, jer se dame najčešće odlučuju upravo za ovaj tip ulepšavanja. Pored njih, sve češće se radi i trajna sminka obrva, cena trajne šminke varira od salona do salona u zavisnosti od tehnika koja se koriste, pigmenata, jačine šminke i mnogih drugih faktora.

 

Trajna sminka usana - osnovni pojmovi


Trajna sminka usana je postupak nanošenja posebnih pigmenata u površinski sloj usana radi osvežavanja njihove boje, konturisanja, senčenja i/ili blagog naglašavanja njihove veličine. Pre samog postupka uradi se piling koji uklanja suve površinske slojeve kože, a koža usana postaje glatka i nežna. Potom se iscrtavaju konture usana po kojima se nanosi pigment. Kada klijentkinja izabere pigment koji želi, sledi i poslednji korak, ubacivanje pigmenta u kožu, tj. gornji sloj epiderma. To se radi posebnim aparatom uz pomoć tankih iglica koje ubrizgavaju boju pod kožu. Sam postupak nije naročito bolan, više je blago neprijatan. Permanent usana nije tetovaža, pošto ovako nanet pigment traje od 3 do 5 godina jer boja postepeno bledi pa je neophodno ponoviti postupak nakon ovog perioda. Da bi trajna sminka usana bila što bolja neophodno je uraditi korekciju posle 10 do 14 dana da bi se pigment dopunio, a dobijeni rezultati bili maskimalni.

 

Trajna sminka - ajlajner

 

Nisu samo usne pogodne za trajnu šminku, ajlajner je takođe vrlo popularan među klijentkinjama. Šminkanje očiju zahteva posebnu preciznost i uvežbanost pa samim tim oduzima dosta vremena, a zato je i izmišljena trajna sminka, ajlajner više nije bauk i nije rezervisan za specijalne prilike. Slično kao i premanent usana, boja se duž linije kapka nanosi specijalnim iglicama. Pošto je ceo koncept osmišljen da zadovolji različite potrebe i estetske zahteve klijentkinja iskazuje želje kako želi da izgleda njena trajna sminka, ajlajner može da bude tanji ili deblji, jače ili slabije pigmentacije, (crne, tamno sive, braon boje i sl.) a sve zavisi od želje dame koja se šminka. Ovakvom šminkom se postiže da oči izgledaju krupnije, što je naročito pogodno za osobe koje imaju sitne oči ili nose dioptrijske naočare.

 

Trajna šminka obrva

 

Obrve predstavljaju okvir lica, a lepe obrve mogu da naglase i istaknu prirodnu lepotu lica, njegov oblik, veličinu očiju, uokvire i istaknu crte lica. Kada bi smo morali da izaberemo samo jedan najefikasniji metod za ulepšavanje to bi bile upravo iscrtavanje obrva. Na oblik lica najviše utiču obrve, ukoliko su lepo uobličene, one mogu da savršeno uokvire i ulepšaju fizionomiju. Onim damama koje imaju tanke ili obrve čijim oblikom nisu zadovoljne, u pomoć priskače trajna sminka obrva, cena ovog tretmana u velikoj meri varira od salona do salona. Ona zavisi od toga koja tehnika se koristi za iscrtavanje, da li je to japanska metoda koja daje najprirodnije rezultate ili se koristi tehnika tetoviranja koja je trajnija ali zahteva drugu vrstu pigmenata. Pored ovih u obzir se uzimaju i drugi faktori kada se radi trajna sminka obrva, cena zavisi i od toga da li se i u kojoj meri menja oblik prirodnih obrva ili ne.

Trajna šminka nije stvar pomodarstva, već odraz realne potrebe savremene žene da uvek izgleda lepo i negovano, a da pri tom ne gubi vreme na svakodnevno šminkanje. Najčešće se radi trajna sminka usana, kapaka, i trajna sminka obrva, cena jednog tretmana zavisi od intenziteta boje i veličine površine kože koja se tretira pigmentima. Nekada samo jedan od ovih metoda može da preobrazi celokupan izgled, pa zato toplo preporučujemo damama da dođu u naš salon i potraže savet i odaberu za sebe šminku koja će im olakšati svakodnevan proces ulepšavanja.